martes, 6 de diciembre de 2011

“Què boig el món, que no té cap sentit i em fa pensar, no sé què hi faig aquí...”

És veritat que feia temps que no escrivia res. Han passat moltes coses des de la meva última publicació, eleccions generals incloses. Però d'avui no pot passar. No ha de passar. Torno a escriure per vosaltres i aquest cop ho faig en català. Aquest fet no es deu a cap motiu en especial, però he de dir que feia temps que volia fer-ho. Escriure en castellà, suposo que pel fet de ser la llengua que parlem a casa, em resulta força més simple... Però bé, aquesta no és la raó per la qual escric avui. Ja hi hauran moments per parlar del tema de l'idioma, què és tot un món.

Torno de tres dies d'acampada. Bé, per ser correctes, torno després d'estar tres dies en una casa de colònies. Des de feia temps em cridava l'atenció el món dels caus i esplais (i que ningú s'ofengui, que ja se què són ben diferents). Mig en broma, mig en serio, havia elaborat inclús un petit i, perquè no dir-ho, poc científic teorema. Es basava en el següent criteri: tot aquell ésser humà que ha tingut experiències continuades amb caus o esplais, és bona persona. No és necessari tenir un doctorat per adonar-se del caràcter poc científic d'aquest teorema, sobretot visible en el terme “bona persona”, què, com dirien els palafrugellencs, és un 'xic' relatiu. Però suposo que enteneu el sentit en el que ho dic. El fet és que per fi, una bona amiga, em va donar l'oportunitat d'entrar en aquest món i és clar, no vaig poder -ni saber- dir que no.

Dissabte, així, em despertava ben aviat i em posava en camí, calçat amb les botes de muntanya, bona roba d'abric i una motxilla d'aquelles grosses que porten els excursionistes. Aquesta sortida estava orientada a nanus d'entre 9 i 14 anys, què es dividirien en dos grups: els més petits, els Llops; i els més grans, els Rangers. Jo anava, junt amb quatre persones més, com a monitor dels primers.

Poc vaig trigar en adonar-me'n del bon ambient que es respirava, que ho impregnava tot. Els valors del respecte i el treball en equip elevats a la màxima potència. I per fer-ho, utilitzaven un entreteniment tan simple i conegut com els jocs. Aprendre jugant. Aquí està la clau. Hi havien jocs de tota mena: de córrer, de pensar, de sacrifici i lluita, d'art... Era increïble veure la serietat i les ganes amb la que es prenien aquestes activitats. Donava igual lo simple que siguessin, que cada nen i nena feia tot el possible per aconseguir el seu objectiu. Aquests jocs tenien sempre un denominador comú: passar-ho bé. Lo important era riure, divertir-se. Res més. Així de simple. Així de trivial.

Els jocs es combinaven, a més, amb una història fantàstica. Els nens havien d'ajudar a dos mags -el Big Mag, entre ells- a recuperar l'anell únic que havia quedat en mans d'uns malvats orcs. Per fer-ho, podien allotjar-se a la casa d'aquests -la casa de colònies-, on serien tractats com reis per les belles masoveres. A més, rebrien la inestimable col·laboració de dos grans cavallers -amb molt d'estil, he de dir-, que els ajudarien a fer front als orcs i a recuperar l'anell. Aquest anell, creat per fer el mal, només podia ser destruït a través d'un ritual que per alguna raó implicava pintar amb permanent als dos cavallers i fer una dansa tan absurda, com necessaria i divertida.

En menys de tres dies, he arribat a agafar una estima als nens què és difícil d'explicar. Se'ls veia feliços, encantats amb les activitats i amb els monitors. Hi havien alguns que fins i tot demanaven la nostre presencia abans d'anar a dormir, per un últim petó o abraçada. Inclús van atrevir-se a posar-me un original sobrenom. Els nens petits són increïbles. A mesura que ens fem grans, deixem de ser tan espontanis, tan creatius. Tot és més mesurat, més controlat. Però els infants no deixen de sorprendre't. Són màgia.

La veritat és que et fa pensar. Et fa pensar si realment estem fent les coses bé. Et fa pensar si no hi ha un altre camí, potser més allunyat dels llibres, per educar als més petits. Et fa pensar en què succeeix quan de sobte deixes de ser un nen. Et fa pensar en si de debò val la pena deixar de ser-ho i 'madurar'. Et fa pensar en perquè no intentem fer les coses més simples, en perquè no deixem que les emocions superin la racionalitat que la maleïda edat ens dona...

I després d'això, tornes al teu món, perquè és un altre món. I tornes renovat, carregat d'energia. Amb una gran sensació d'haver aprofitat el temps. D'haver viscut una aventura sana, intensa, inoblidable. D'aquestes que no es tornen a repetir...

Abans d'acabar, vull donar les gràcies a tots els monitors, per lo bé que ens han tractat (a mi, i als dos companys amb els que venia) des del principi fins al final i a la arítmica i gran conductora Balú, per la seva invitació. En segon lloc, dir que després d'aquesta aventura, segueixo sense trobar un contraexemple que tiri per terra el meu apreciat teorema... Oju! Que en breus sortirà als llibres!

Llarga vida als caus, osti!

7 comentarios:

  1. OYEEEEE I ON QUEDAN ELS NOSTRES DIES A LA UEC MECAGOENDIOS!jajajajaj malegru que vagis fent cosetes david! una abraçada

    ResponderEliminar
  2. No ho oblido, Sergi. La nostra etapa de la UEC és divina. Jo encara anava amb ulleres de pasta i tu amb unes motxilles que et doblaven el tamany. jajajaaj Tinc un video de la UEC que has de veure, on surt jugant a futbol amb 10 anys... xD

    ResponderEliminar
  3. I quin cau t'ha aconseguit captar? xD

    Malauradament puc trobar exemples que se surten del teu teorema! però suposo que són excepcions.

    Sobre la reflexió del teu avant-penúltim paràgraf: el problema és confondre educar amb ensenyar. Si bé sovint es fan les dues coses a l'hora, normalment es fa centrant-se en només un dels aspectes (a l'escola, per exemple, s'hi ensenya, no s'hi educa).

    Llavors seràs bagheera? :P

    ResponderEliminar
  4. Ostres David, ens han passat el link perquè llegíssim la teva publicació i la veritat és que et felicito, m'has fet saltar la llagrimeta i tot!

    Me n'alegro que el record que us en porteu sigui tan positiu, la veritat es que ens afalaga. Espero que hagis passat un gran cap de setmana i haver carregat les piles per tornar a la vida real, aquella que per sort o per desgràcia ens toca viure dia a dia.

    Però vull que sàpigues, i suposo que la resta de l'equip estarà d'acord amb mi, que si algún altre moment necessites esvair-te, jugar, riure i disfrutra, saps que tens "les portes obertes" per venir sempre que vulgis!
    A més a més, com tu has citat, ja tens un nom molt ben triat :)

    Un petó ben fort des de Palafrugell

    Mireia

    ResponderEliminar
  5. David, felicidades por el texto, como siempre perfecto en su ejecución. Pero sobretodo felicidades por haber podido vivir eso, sentirlo y apreciarlo, yo hace diez años, que voy a uno, empecé como niña con mochila gigante y sin saber que encontrarme, y hoy en día me veo pensando dinámica y juegos para ellos. Es una de las mejores experiencias que he vivido, y me alegro que tu también lo hayas echo.

    Un besito Rausell seibert segundo!

    Zoila
    (Firmo en anónimo, porque no me deja desde mi blog)

    ResponderEliminar
  6. No sé el nombre que te pusieron los nanos, yo te llamaré David. Dicen que los que se llaman así, poseen una mente observadora. Dicen que son emotivos, amables, afectuosos.
    ¿Y por qué digo todo esto? Ciñéndonos a tus escritos compartidos, te llamo así porque denotas que OBSERVAS y que de lo COTIDIANO, de lo pequeño, realizas unes reflexiones muy emotivas, ya sea para hablar de ese día en la con tu camiseta del Valencia hablas de las relaciones humanas, del amor y de los valores. Ya sea para describir tu primer día de universitario perdido y “pardillo” a la vez que crítico con la impuntualidad; o para dar las gracias por tu fiesta de aniversario y el uso del lenguaje “femenino”.
    O, como en este relato en el que compartes tus vivencias sobre tres días inolvidables que te brindó una bona amiga, y que te dio la oportunidad de estar, en teoría enseñando y a la práctica, APRENDIENDO DE LOS PEQUEÑOS, y así nos demuestras que te has hecho pequeño con ellos y eso te HACE GRANDE.
    En tu último escrito enuncias un teorema tot aquell ésser humà que ha tingut experiències continuades amb caus o esplais, és bona persona. Es difícil, como dices, encontrar datos medibles para poder analizarlos y generalizar para sentar las bases de un teorema, pero....afortunadamente no todo es medible, no todo es objetivamente cuantificable, ¿qué diseño experimental sería el correcto? ¿qué planificación deberíamos hacer para dar respuesta? No existe un aparato que nos mida el grado de buena persona que uno es, ni qué tiene un cau/esplai para poder estudiar la influencia sobre el estado de buena-persona de la gente.
    No existe un modelo matemático que nos lleve a afirmar o predecir si el hecho de pertenecer a un cau/esplai es generador de buenas personas. No pierdas el tiempo investigando sobre ello, ¡vívelo! Ya has visto que se trata de confirmar el teorema por indicios, por interpretaciones basadas en los sentimientos y tú los has experimentado.
    Por otra parte, los hechos vividos esos días, te han hecho replantear el hecho de enseñar-aprender, así es fácil entrever tu propuesta: El hecho de enseñar debería ser un abrir caminos a la curiosidad, a la ilusión, a un compartir y hacerlo disfrutando, tal como dices, Aprendre jugant. Es una Puerta que “te has abierto” y una Puerta “que nos has abierto” para seguir este camino, difícil y gratificante, duro y enriquecedor, costoso pero nunca monótono...como es el camino de la enseñanza, un camino que se camina en compañía y retroalimentándose día a día.
    No quiero dejar de completar tu teorema con un nuevo aporte, también difícil de demostrar y fácil de sentir: las buenas persones se atraen, no me explico con qué valor de constante de gravitación, pero con tal fuerza que son capaces de hacer felices a otras, a los pocos días de conocerse: Se'ls veia feliços,. Hi havien alguns que fins i tot demanaven la nostra presència abans d'anar a dormir, per un últim petó o abraçada, son capaces de dar las gracias vull donar les gràcies a tots els monitors, y son capaces de reconocerse y emprender un camino en común una bona amiga, em va donar l'oportunitat d'entrar en aquest món y son capaces de sentirse llenos I després d'això, tornes al teu món, perquè és un altre món. I tornes renovat, carregat d'energia.
    ¿Pero sabes qué? no estoy nada de acuerdo contigo cuando dices D'haver viscut una aventura sana, intensa, inoblidable. D'aquestes que no es tornen a repetir...ya que mi premisa afirma que como las buenas persones se atraen, encontrarás otros momentos, otras personas que ahora por ahora pensarás que son irrepetibles, pero no, volverás a vivir, volverás a sentir momentos de estos mágicos, intensos, que aunque no exactamente iguales los vivirás con la misma intensidad y aprenderás de ellos “la misma cantidad”, por eso David, cuando los vivas, compártelos con nosotros para poder vivir una pequeñita parte de ellos y hacerlos un poquito nuestros.
    Besets Mapi

    ResponderEliminar
  7. Yo quiero una entrada nueva , crec :)

    ResponderEliminar